Aktualno

Ustanovitelj podjetja TTI Success Insights, Bill J. Bonnstetter, je rekel: “Vsak je nebrušeni diamant, dokler ne odkrije svoje edinstvenosti in najde kariero ali odnos, kjer je ta edinstvenost potrebna.”

Iskanje samega sebe

Vsak ima lahko svoje stiske, se išče, želi iskati svoje pravo mesto pod soncem, poiskati pravi krog ljudi. To se lahko dogaja mladim talentom, ali pa nekomu, ki se ni veliko poglabljal v svoje talente. Nikoli ni prepozno za spremembo, če si spremembo želimo. TTI Success Insights analiza našega vedenjskega potenciala in vrednot, motivatorjev nam je lahko na poti odkrivanja samega sebe v izjemno pomoč. Z njo ozavestimo naše prednosti, jih prepoznamo in začnemo sprejemati ter krepiti.

Prepoznavanje in sprejemanje lastnih prednosti in priložnosti

Poglejmo si zgodbo o Klarisi, ki se je borila s samosprejemanjem in s tem, da se je opolnomočila ter spregovorila. Ko se je spoznala z orodjem TTI Success Insights, se je veliko stvari spremenilo. Zanjo je bilo ključno spoznanje, da noben vedenjski stil ni boljši ali slabši - ljudje so le različni.

Specialisti so jo poučili, da so ljudje z visokim zelenim vedenjskim potencialom (visok S) prav tako lahko podjetniki in vodje, čeprav na prvi pogled mogoče ne kažejo ravno tipičnih vodstvenih karakteristik. Potreben je drugačen pristop in več priprave, vendar je možno. Spoznala je tudi, kako nanjo vpliva nizek rumen vedenjski potencial (nizek I), kar pomeni, da ne želi biti v središču pozornosti, nima rada gneče ali javnega nastopanja. Ker ima visok zelen potencial ima rajši počasnejši tempo, opredeljene odgovornosti, jasno začrtana pričakovanja. Ker ima tudi visoko modro (visok D), želi projekte natančno in pravilno analizirati. Konfliktom se želi izogniti, ko rešuje težave veliko razmišlja, če se pogovor zaostri in se začnejo ljudje agresivno prepirati ji ni ugodno.

Vse te vedenjske značilnosti so ji preprečevale, da je spregovorila. Kljub vsemu je opazila, da je v določenih trenutkih motivirana, da stopi iz svoje cone udobja in je na koncu vesela, da je spregovorila.

Ima visok dovzetni motivator, kar pomeni, da jo motivira poizkušanje novih stvari in raziskovanje novih idej. To podkrepi še močan iznajdljiv motivator, saj ceni učinkovitost in izkoriščanje ROI. Pogosto ne spregovori - vendar, ko se nekaj ne sklada z njenimi standardi po učinkovitosti ali ima občutek, da je stvari potrebno premakniti iz statusa quo, takrat vedno začuti potrebo po tem, da spregovori. Uživa na odru, kadar je v vlogi strokovnjakinje, saj jo motivira deljenje znanja in zagotavljanje odličnih izkušenj, kar se pokaže v visokem intelektualnem in harmoničnem motivatorju.

Sprejemanje različnosti v okolici

Tekom odraščanja je bilo v Klarisinem okolju zadržano vedenje močno prisotno. V šolah je bila vajena, da je dvignila roko, če je želela spregovoriti v skupini. Ni se zavedala, da vpliv vzgoje in okolice še dodatno vpliva na to, da po svojem naravnem vedenju ne želi spregovoriti na sestankih ali v skupinskih situacijah.

S svojim stilom na delovnem mestu je bila zadovoljna, vendar jo je vodja zelo subtilno opozorila na to, da je zaradi zadržanega vedenjska večkrat "nevidna" v konkurenčnem podjetniškem okolju in jo je želela spodbuditi, da zasije v vseh svojih zmožnostih.

Na individualnem sestanku ji je narisala krožni diagram in predstavila pojme vidnosti, verodostojnosti in uspešnosti. Povedala ji je, da vrhunsko dela, vendar se to ne odraža vedno v pridobivanju kredibilnosti, ki jo Klarisa zasluži.

Skupaj sta oblikovali načrt, kako se bo Klarisa predstavila kot strokovnjakinja na svojem področju. Le-to je od nje zahtevalo, da se prilagodi korporativnemu okolju. Njena naravno tiha in zadržana narava je bila postavljena pred izziv. Uporabila je svoje novo znanje, da bo poslovni svet deloval zanjo.

Rast in krepitev veščin

Z ustvarjalnim pristopom je razmišljala, kako bi omogočila večjo strokovno izpostavljenost in stopila iz svojega območja udobja. Spoznala je, da lahko s svojimi motivatorji usmerja vedenje: uživa v tem, da deli svoje znanje in se z veseljem vključi v pogovor, kadar je na njenem strokovnem področju. Takrat je ne moti, kako veliko ali majhno je občinstvo, saj želi prispevati in povedati svoje strokovno mnenje.

Odkrila je, da lahko kompenzira svoj odpor do samopromocije - tako, da izkoristi svoj intelektualni in iznajdljivi motivator. Na sestankih po celotnem podjetju je delila drobce konkurenčnega znanja o panogi, organizirala mesečna konkurenčna kosila in učna srečanja, da bi se konkurenčne informacije lahko širile, in učila stranke, kako izvesti konkurenčno analizo na ločenih sejah v okviru konference. Na te aktivnosti ni gledala kot samopromocijo, čeprav so imele tak učinek. Na ta način je lahko ostala avtentična in zvesta sami sebi ter se hkrati prilagodila na okolje.

Če povzamemo: vsak človek ima edinstven potencial, prednosti, priložnosti in edinstvene izzive. S tem ko sami sebe bolje spoznamo, ugotovimo, kako se lahko bolje spoprimemo z zahtevami okolja in pridobimo zasluženo priznanje, hkrati si pri tem dovolimo, da ostanemo avtentični in zvesti sami sebi na delovnem mestu.

S tem člankom želimo prebuditi v vas željo, da bi si dali dovoljenje tudi sami, da krepite svoje prednosti, ste avtentični in zvesti sami sebi, da stopite iz cone udobja, hkrati pri tem spoštujete vašo naravo (vedenjski stil in potrebe), ter zasijete kot diamant, kakršen že ste.

Za zaključek še v razmislek, kako pomembno je to, da svoje sposobnosti umestimo v pravo okolje:"Vsak je genij, toda če sodimo ribo po sposobnosti plezanja na drevo, bo celo svoje življenje verjela, da je nesposobna."

Dovolite si biti najboljša verzija sebe.

Kontaktirajte nas