Aktualno

Delovna mesta se spreminjajo. "Nova normalnost" se je razvijala skozi vse leto 2020 in 2021. Zdaj, ko smo že na polovici leta, je pravi čas, da ocenite svojo organizacijo in njene prednostne naloge. Ena izmed teh prioritet bi morala biti razvijanje samozavesti zaposlenih na delovnem mestu.

Kaj je samozavest na delovnem mestu?

Ko gre za razvoj zaposlenih, je samozavest na delovnem mestu za različne ekipe lahko videti drugače, odvisno od njihovih potreb, vlog in kulture vašega podjetja. Govorimo o zaupanju vase ter o zaupanju v ekipo oziroma svoje nadrejene. Na splošno pomeni, da se vaše zaposlene spodbuja, da odkrito delijo in tvegajo, ne da bi se bali povračil ali neuspeha. Pomeni tudi, da je komunikacija prednostna naloga vaših vodij in članov ekipe.

Zakaj je samozavest pomembna v poslu?

Samozavest se morda ne zdi oprijemljiva, merljiva veščina na delovnem mestu, vendar postaja vse bolj pomembna, saj se potreba po tako imenovanih "mehkih veščinah" samo povečuje. Mehke veščine so "mehke", ker jih je težko objektivno izmeriti. Pogosto jim pravimo osebne veščine. Ko rečemo mehke veščine, pomislite na veščine, kot so vodstvene lastnosti, sodelovanje s sodelavci, poslušanje drugih ali navdihovanje občinstva.

Te veščine so ključne za razvoj samozavesti na delovnem mestu, ker so se pričakovanja do vodij in zaposlenih spremenila. Zaposleni želijo slediti vodjem, ki so čustveno inteligentni in vlagajo v svoje ekipe. Po podatkih Forbes, 96% zaposlenih meni, da je izkazovanje empatije pomemben razlog, da zaposleni ostajajo na delovnih mestih. Zaupanje izhaja iz oblikovanja sodelovalnega in zdravega delovnega mesta. Povečanje zaupanja vseh na delovnem mestu bo izboljšalo kulturo podjetja in komunikacijo.

Kaj se zgodi, ko izgubite samozavest pri delu?

Izguba samozavesti pri delu ima bistvene posledice. Tu je nekaj načinov, kako bo pomanjkanje zaupanja vplivalo na vas na delovnem mestu.

Iztirili boste vaš poslovni razvoj

Če se na delovnem mestu ne morete zavzeti zase, vas bodo preskočili pri napredovanjih in razvojnih priložnostih, kot so certifikacije ali usposabljanja. Verjeti morate vase in usmerjati svojo pot. Pomanjkanje samozavesti bo oviralo razvoj.

Zaslužili boste manj denarja

Raziskava iz The Journal of Economic Psychology je pokazala, da je višja samozavest neposredno povezana s potencialom zaslužka. Na žalost to pomeni tudi nasprotno: nižja samozavest bo pomenila nižji dohodek.

Verjetneje je, da boste izgoreli

Če na vašem delovnem mestu nimate podpore, boste verjetno trpeli zaradi visokega nivoja stresa. Če nimate zaupanja tako v svoje sposobnosti kot v podporo, ki vam jo nudijo vaši vodje in sodelavci, boste dvomili v svoje odločitve in negativno vplivali na vašo uspešnost.

Kakšne so prednosti samozavesti na delovnem mestu?

Sedaj poznate posledice nizke samozavesti. Kakšne so koristi? Kaj lahko pričakujete vi in vaša ekipa, ko boste gojili samozavest na delovnem mestu?

Zastavite boljšo komunikacijo

Ko se boste zavedali svojega dela in sposobnosti, boste bolj sposobni deliti svoje misli in občutke. Verjetno se bodo zmanjšali tudi konflikti, saj 49% konfliktov na delovnem mestu povzroča "bojeviti ego". Če lahko vaša ekipa doseže varnost brez ega, se lahko ti konflikti zmanjšajo in komunikacija se bo izboljšala.

Dosežite samouresničitev

Obstaja razlog, zakaj je samouresničitev na vrhu Maslowe hierarhije potreb. Doseči svoj polni potencial je osnovna človekova želja. Pridobivanje samozavesti na delovnem mestu vam bo pomagalo zasledovati stvari, ki jih želite in potrebujete v svoji vlogi. Pomagajte oblikovati svoj položaj, da vas le-ta izpolni, namesto da oblikujete sebe, da bi ustrezali položaju. Iskanje kreativne uresničitve vam bo pomagalo tudi pri ohranjanju miselnosti rasti #growthmindset, ki je ključnega pomena za dolgoročni uspeh.

Uživajte v boljšem ravnovesju poslovnega in zasebnega življenja

Velika korist pri delu je, da si lahko postavite zdrave meje med vašim poslovnim in osebnim življenjem. Vse več ljudi se zaveda, da njihovo delo podpira njihovo življenje, in ne obratno. Vodje in delodajalci bi morali le-to sprejeti, se tega ne bati in razumeti potrebe svoje ekipe, da lahko najbolje podprejo njihovo zavzetost.

Kako razvijati samozavest pri delu?

Poznate tveganja, poznate koristi. Naslednje vprašanje je, kako ustvariti kulturo zaupanja vase in druge na delovnem mestu? Tu je nekaj načinov, kako lahko začnete.

Izkoristite moč ocenjevanja

Prvi korak k izgradnji zaupanja v svoji ekipi je ocenjevanje. Uporaba vedenjskih ocen je odličen način, da začnete spodbujati kulturo zaupanja v svoji organizaciji, saj ocenjevanja dajo vsem znanje o njihovih zmožnostih in skupni jezik, ki jim pomaga jasneje razumeti druge.

Izvedite notranje usposabljanje

Ko ima vaša ekipa osnovno razumevanje svojih prednosti in pomanjkljivosti, je čas, da začnete z delom. Z organiziranjem delavnic o predstavitvenih veščinah, nudenjem usposabljanja za vodenje in privabljanjem strokovnih trenerjev ali svetovalcev, ki bodo vaši ekipi pomagali izboljšati komunikacijo, boste na dobri poti k večji stopnji samozavesti.

Razvijte mentorski program

Eden najboljših načinov, kako ljudem pomagati, da postanejo bolj samozavestni v svojih vlogah, je pozitivno zastopanje. Če lahko vidijo in se učijo od osebe s podobnim ozadjem, ki ji je uspelo na svojem področju, se bo njihova samozavest povečala. Vzpostavitev mentorskega programa v vaši ekipi bo ljudem, ki so šele na začetku kariere, in veteranom v tej panogi, pomagala povečati samozavest.

Zaupanje na delovnem mestu je v vaših rokah

Z ustvarjanjem kulture zaupanja v svoji organizaciji boste izboljšali komunikacijo, povečali zavzetost in svoji ekipi dali tisto, kar potrebujejo za uspeh kot posamezniki in člani vaše organizacije. Pridobite orodja, ki jih potrebujete za krepitev samozavesti in napredujte. Če vas zanima sodelovanje s sistemom TTI SI, vam lahko naša orodja pomagajo spremeniti vašo organizacijo. Za več informacij izpolnite kontaktni obrazec.

©TTI Success Insights

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec in podajte vaše povpraševanje.
Kontaktirajte nas